BirleÅmiÅ Milletler (BM) Gıda ve Tarım Ãrgütü (FAO), saÄlıksız beslenme alıÅkanlıklarının küresel tarım-gıda sistemlerinde yıllık 8 trilyon dolar gizli maliyete yol açtıÄını tespit etti.
FAO’nun 156 ülkeyi kapsayan 2024 Dünya Gıda ve Tarım Durumu (SOFA) raporuna göre, küresel tarım-gıda sistemlerindeki gizli maliyetler, yıllık yaklaÅık 12 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.
Bu maliyetin yaklaÅık yüzde 70’ini oluÅturan 8,1 trilyon doları, saÄlıksız beslenme alıÅkanlıklarından kaynaklanıyor. Bu alıÅkanlıklar kalp hastalıÄı, inme ve diyabet gibi endiÅe verici hastalıklara neden olurken, çevresel bozulma ve sosyal eÅitsizliklerle ilgili maliyetler de artıyor.
Küresel gizli maliyetler büyük ölçüde üst-orta ve yüksek gelirli ülkelerdeki daha endüstrileÅmiÅ tarım-gıda sistemlerinde öne çıkıyor.
Bu kapsamda FAO, saÄlık etkilerini incelerken 13 beslenme risk faktörü tanımlıyor. Bunlar arasında tam tahıllar, meyve ve sebzelerin yetersiz tüketimi, aÅırı sodyum tüketimi, kırmızı et ile iÅlenmiÅ et tüketiminin yüksek olması yer alıyor.
KOLEKTÄ°F AKSÄ°YON ÃAÄRISI
Rapor, tarım-gıda sistemlerinin daha sürdürülebilir, dayanıklı, kapsayıcı ve verimli hale getirilmesi için deÄer odaklı bir dönüÅüm çaÄrısında bulunuyor.
Karar vericilerin tarım-gıda sistemlerinin gıda güvenliÄi, beslenme, biyoçeÅitliliÄin korunması ve kültürel kimlik gibi temel rollerini kabul ederek toplumsal deÄeri artıran daha bilinçli seçimler yapmasına ihtiyaç duyuluyor.
Bu dönüÅüm, birincil üreticiler, tarım iÅletmeleri, hükümetler, finans kuruluÅları, uluslararası organizasyonlar ve tüketicileri kapsayan kolektif bir aksiyon gerektiriyor.
FAO Genel Direktörü QU Dongyu, rapora iliÅkin deÄerlendirmesinde, “Åimdi yaptıÄımız seçimler, belirlediÄimiz öncelikler ve uyguladıÄımız çözümler ortak geleceÄimizi belirleyecek. Gerçek deÄiÅim; destekleyici politikalar ve hedefli yatırımlarla desteklenen bireysel eylemler ve giriÅimlerle baÅlar. Küresel tarım-gıda sistemlerinin dönüÅümü, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaÅmak ve herkes için müreffeh bir gelecek saÄlamak için temel önem taÅıyor.” ifadelerini kullandı.
Â